Cookies: lekker, of toch niet?

De laatste tijd is er gedoe over cookies, naar aanleiding van een rapport van TNO in opdracht van de Opta. Vandaar dat deze vierde post internetkennis hier over gaat.

Het valt me op dat veel mensen geen idee hebben wat cookies zijn. En als je dat niet weet, dan kan het best lijken alsof sites helderziend zijn. Want hoe kan het anders dat Wehkampreclame op de Telegraaf-site precies die producten laat zien waar ik pas naar heb gezocht bij Wehkamp? Magie! Of dat ik steeds reclame zie voor mobiele telefoons, net toen ik bedacht had dat ik wel een nieuwe wil (en even vergeten ben dat ik al een paar sites hierover heb bezocht). Wonderlijk!

Dat dat een vorm van Online Behavioral Advertising is en komt door een klein bestandje op je eigen computer die bijhoudt wat je allemaal op de Wehkamp-site hebt bekeken, is voor veel mensen een eye-opener. En dat ongeveer elke site die je bezoekt zo’n bestandje (of soms zelfs meerdere) achterlaat op je computer, zodat adverteerders zo specifiek mogelijke advertenties kunnen plaatsen, is al helemaal onbekend bij veel mensen. Het idee dat op die manier allerlei adverteerdersbedrijven hele profielen over jou als surfer opstellen, is voor veel mensen niet prettig. Maar ja, wat kun je eraan doen, als je niet eens weet dat zo werkt?

Daarom zou ik het fijn vinden als iedereen weet wat cookies doen. En hoe je cookies kunt tegengaan. Dat je in je browserinstellingen (in ieder geval bij Firefox) kunt aangeven dat je geen Third Party cookies wil hebben (die vooral het doorgeven van informatie en voor reclame worden gebruikt) en dat je elke keer dat je je browser afsluit alle cookies wil verwijderen. Dat je bij Internet Explorer in je opties bij privacy ook de cookie-instellingen kunt aanpassen (hier heten ze indirecte cookies, die je mogelijk wil blokkeren).

En dan als klap op de vuurpijl: de Flashcookies verwijderen. Deze nestelen zich in animaties die je hebt bekeken, komen op je computer terecht en worden niet standaard verwijderd. Sterker nog, ze kunnen worden gebruikt om door jou verwijderde gewone cookies te herstellen. Heel venijnig! Om deze Flashcookies toch te verwijderen, heeft een Belgische site een mooie handleiding.

Dus als je niet wil dat jouw surfgedrag wordt gebruikt om gericht te adverteren, volg dan de bovenstaande tips. En je bent van een deel verlost. En misschien heeft dit stukje je al verlost van een deel van je naïviteit over online reclame. Want cookies klinken lekker, maar passen wat mij betreft maar met mate in een gebalanceerd internetdieet.

Update: Flashcookies gaan uitsterven!

6 Replies to “Cookies: lekker, of toch niet?”

  1. Ik heb juist met deze goede resultaten, iig in Nederland: http://iptrackeronline.com/ Maar dat heeft idd niets met cookies te maken maar met geografisch gerichte reclame.

    Esther: Mogelijk kan je met een onderzoekje het gerucht ophelderen dat cookies de prijs van een online ticket be├»nvloeden. Verkoopsites zouden aan de hand van cookies kunnen achterhalen hoe vaak je de prijs van een ticket hebt gechecked, en wat de prijzen op andere pagina’s waren. Daarmee zou de prijs nog dynamischer zijn dan ze al waren, in het nadeel van de consument.
    Zie: http://www.timesonline.co.uk/tol/travel/news/article7021528.ece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *