De adresbalk

Een nieuwe aflevering in de serie “internetkennis”: Wat zou iedereen van zijn browser moeten snappen of weten?

Laten we beginnen met het invoerveld midden bovenin (of bij de nieuwe Internet Explorer versie wat meer linksboven): de adresbalk (of navigatiewerkbalk bij Firefox). Daar kun je zien waar je je op dat moment bevindt op internet. Om naar een site toe te gaan, type je de naam van de site daar in (bijvoorbeeld www.nu.nl), je drukt op enter en je gaat.

Maar er zijn nog wat bijzonderheden aan de adresbalk. Het belangrijkste is, dat op de adresbalk ook wordt aangegeven of je op een beveiligde verbinding zit. De normale start van een internetadres “http” wordt dan vervangen door “https”. Met de S van Secure (veilig) erachter. Alleen die S zegt niet zoveel. Dat geeft alleen maar aan dat de verbinding beveiligd is, je gegevens worden versleuteld verzonden naar de website. Maar dat zegt nog niets over de ontvanger: misschien stuur je je gegevens wel versleuteld naar een grote crimineel die ermee aan de haal gaat.

Daarvoor hebben ze certificaten bedacht. Een bedrijf kan een certificaat aanvragen om op die manier aan te tonen dat ze echt zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Zo kan Google laten zien dat je via https://www.google.com/account/servicelogin echt contact maakt met Google, en niet met een andere site die zich bijvoorbeeld G00gle heeft genoemd (met twee nullen in plaats van de letter o). Door op het slotje te klikken (in Internet Explorer en Chrome) of op de blauwe balk die aan het begin van de adresbalk verschijnt bij Firefox, kun je controleren wat voor certificaat er is verstrekt en aan wie. Zo kun je zelf nalezen of je de beveiligde verbinding vertrouwt. Bij een extra gecontroleerde https-verbinding (zoals die voor telebankieren) wordt de adresbalk (deels) groen. Zo weet je zeker dat je gevoelige informatie met je bank deelt en niet met anderen.

Als je gevoelige informatie moet opsturen (je bankrekeningnummer, creditcardgegevens, password, BSN of wat dan ook) en er verschijnt geen slotje of groene of blauwe balk, dan is het tijd om te gaan oppassen. Dat betekent dat de lijn niet goed beveiligd is en mensen er met je gegevens vandoor kunnen gaan. Geen goed idee om dan je gegevens op te sturen.

Niet alleen geeft de adresbalk aan waar je op dat moment bent op internet, eigenlijk is het het communicatieveld waarmee je communiceert met je browser. Je kunt via de adresbalk opdrachten aan je browser geven. Dat kan zijn: “ga naar deze site” door het intypen van een adres, maar alle browsers hebben de adresbalk ook meteen een soort van snelzoekmachine gemaakt. Door je zoekwoorden in te typen in de adresbalk en op enter te drukken, kom je vervolgens in het resultatenscherm van de door jou ingestelde zoekmachine. In het vervolg dus geen www.google.nl meer intypen in je adresbalk, maar meteen de woorden waarnaar je zoekt. Snel en makkelijk!

Volgende keer nog meer onderdelen van je browser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *