Als een ratje

Een haperende internetverbinding, iedereen kent het gevoel waarschijnlijk wel. Je bent intens aan het surfen, klikt op een linkje en opeens stagneert de laadbalk. Je hoopt dat het tijdelijk is of dat het aan de site ligt en niet aan je lijn. Je internetverbindings-icoontje geeft nog geen krimp. Maar je weet dat die nog wel eens traag reageert. Je hoopt en wacht, seconden tikken voorbij, er verschijnt niets, tot… het gele driehoekje met uitroepteken rechtsonder in beeld: je internetverbinding is weg.


Na ruime ervaring met wegvallende UMTS-verbindingen van Telfort en recentelijk een “klapperende internetverbinding” van XS4All, had ik vorige week weer zo’n moment.

Ik zat met mijn laptopje in de centrale ruimte van een vakantiepark, want dat was de plek met de beste wifi-ontvangst. Maar erg betrouwbaar was het niet, dus regelmatig verscheen the yellow triangle of death alsnog. En als in een reflex begon ik dan de verbinding te verbreken en weer op te bouwen, net zo lang tot het weer werkte.

Bij keer nummer zoveel dat ik de verbinding weer opnieuw probeerde op te bouwen, besefte ik dat het waarschijnlijk zinloos was. De router had geen verbinding meer met het internet, daar had mijn laptop niets mee van doen. Maar het voelde net als het “deur sluiten”-knopje in de lift of zo’n knopje op de voetgangersstoplichten: niet drukken is geen optie, wie weet werkt het hier en nu wel. Andere keren herstelde de verbinding na deze handelingen, dus misschien nu ook wel!

Ik dacht er nog eens over na (ik had de tijd, het internet deed het toch niet) en ik moest denken aan de geconditioneerde ratten van Skinner. Die ratten moesten op een knop drukken om eten te krijgen. Als ze dat eenmaal geleerd hadden, bleven ze op dat knopje drukken, zelfs tot ver nadat de onderzoekers waren gestopt met eten geven. Alsmaar in de hoop dat er miraculeus toch weer eten zou verschijnen. Op diezelfde manier was ik aan de gang, tot ver nadat mijn verbinding het had begeven.

Gelukkig kreeg ik, voor het besef van de treurigheid van mijn eigen internetconditionering echt in sloeg, de verbinding met de wereld weer terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *