Wat iedereen moet weten…

Internet: iedereen gebruikt het, maar slechts weinig mensen weten er echt veel van af. Mensen beschouwen internet net als hun televisie, lijkt het wel: als ik op die knop druk, dan gaat ‘ie aan. En vervolgens doet ‘ie het. Gedachtenloos.

Toch is het internet nooit ontwikkeld als risicovrij vermaak. In “The future of the internet – and how to stop it” beschrijft Jonathan Zittrain hoe het internet ooit is gemaakt voor mensen met kennis van zaken (wetenschappers en mensen van defensie) en op basis van vertrouwen. Zo konden ze het netwerk zo flexibel mogelijk houden. Alle voorschriften en protocollen zijn gericht op makkelijke communicatie, niet op veiligheid. En daar plukken we nu de zoete en zure vruchten van.

Want inmiddels blijkt vertrouwen niet meer terecht, gezien alle virussen en cybercrime, én heeft de gemiddelde gebruiker geen kennis van zaken meer. Het internet nu nog veranderen wordt lastig (vooral omdat niemand de baas is), daarom is het waarschijnlijk simpeler om mensen informatie te geven over internet.

Nu is de vraag: wat zou iedereen moeten weten van internet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *