Gratis? Toch betalen.

Grootmoeders internetwijsheid 3

Ook een bekende:

Als iets gratis is op internet, dan betaal je altijd op een andere manier. Meestal is dat met je persoonlijke gegevens (en soms met het ondergaan van regelmatig terugkerende bedelverzoeken om donaties of upgrades naar betaalde versies).

Het interessante van de laatste tijd is wat mij betreft, dat een betaalde account niet per se inhoudt dat je nĂ­et meer betaalt met je persoonlijke gegevens. Vaak betaal je juist zodat je andermans (beschermde) persoonlijke gegevens kan zien. In plaats van dat je je eigen gegevens beschermt, hef je van anderen een beetje privacy op. Kijk maar wat er gebeurt als je bij bijvoorbeeld Hyves Goldmember wordt. Of bij LinkedIn een betaald account neemt. Ook bij Android-apps betekent betalen niet minder inbreuk op je privacy, maar eerder meer functionaliteit.

Dus eigenlijk is de vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat je NIET betaalt met je persoonlijke gegevens? Iemand daar nog een leuke wijsheid over?

4 Replies to “Gratis? Toch betalen.”

  1. Hoe zit het eigenlijk met open source software? Niet echt op internet natuurlijk, maar wel gratis en niet een duidelijk verdienmodel. Hoe past dat in deze wijsheid?

  2. Nee, software zoals open office past inderdaad niet in deze wijsheid. Net als sites als wikipedia trouwens. Volgens mij draaien die vooral op donaties van gebruikers.
    Maar hoe kan een beginnende internetgebruiker het onderscheid maken tussen gratis software vol spyware en een betrouwbaar product? Idem dito voor gratis sites. Zelfs voor een ervaren gebruiker is dat soms lastig. Misschien dat iemand op termijn daar nog een wijsheid op kan verzinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *