Bevestiging uit onverwachte hoek

Elke social media site doet zijn best om mensen zo vaak mogelijk langs te laten komen en zo lang mogelijk te laten blijven. Dat zorgt namelijk voor zoveel mogelijk “contacttijd” met de advertenties die de site in de lucht moeten houden.

Ook LinkedIn, de meest serieuze van de social media sites, verzint hiervoor steeds iets nieuws. Al een tijd geleden introduceerde LinkedIn skills, vaardigheden waarvan je zelf kan aangeven dat je ze bezit. Maandenlang opende je profiel met een groot vlak met woorden, waar je uit kon kiezen. Daarboven de wervende tekst: Do you have the following skills or expertise? En dan kan vrij breed gaan. Van policy tot dutch, van change management tot Microsoft Word. Als je zelf Glazuurtaarten Bakken of Wildwatervissen wil toevoegen, dan kan dat ook. Als jij het maar relevant vindt voor je profiel.

Ik heb zelf nooit skills toegevoegd, ik vond het een beetje zinloos. Maar LinkedIn heeft de opties nu uitgebreid. Je hoeft het nu niet meer zelf te doen, anderen kunnen je nu van skills voorzien! Dat heet dan endorsements, bevestigingen.

Opeens ontvang ik nu regelmatig mailtjes dat vage bekenden mij skills toedichten als dutch, english en coaching. Zojuist zag ik dat al vier mensen mij coachingsvaardigheid toedichten. Heel vleiend, maar toch verwijderd, vooral aangezien ik helemaal geen coach ben.

Ik snap heel goed dat LinkedIn dit invoert. Facebook heeft zijn likes waardoor mensen bevestigd worden, LinkedIn kan niet achterblijven. Maar waarom doen mensen hieraan mee? Waarom dichten semi-wildvreemden mij vaardigheden toe die ze zeker weten nooit kunnen hebben ervaren? Hopen mensen dat ik hun vervolgens ook bevestiging wil geven in hun skills (die ik weer nooit heb ervaren)?

Zijn we als volwassen professionals niet verder gekomen dan “als ik jou uitnodig voor mijn feestje, nodig jij mij dan uit voor het jouwe?”? Of is LinkedIn deze nieuwe functionaliteit zo agressief aan het promoten, dat mensen op willekeurige endorsements klikken om maar bij de echt relevante inhoud te komen? Ik vrees het laatste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *