Nee!

Grootmoeders internetwijsheid 11

Als je werkt met software of apps moet je dagelijks op je hoede zijn: Wil ik deze app wel hebben, nu die mijn hele telefoonboek wil kopiëren?  Is één van deze vinkjes bij het installeren van de software weer zo’n irritante Ask-toolbar? Wil Flash nu alweer updaten? Wil ik dat deze vage website of dit stomme spelletje mijn locatie ziet? De keuzes blijven maar langskomen. De meeste mensen hebben volgens mij geen idee waar ze ja of nee tegen zeggen. Dus staan ze alles maar toe, want hoeveel kwaad kan het nou helemaal? Totdat hun computer schuimt van de virussen, al hun gegevens op straat liggen, iedereen kan zien waar ze elk moment van de dag zijn en ze door de toolbars hun browser niet meer kunnen zien.

Dit lijkt me echt zo iets waar je over paar jaar als kind door je ouders in wordt opgevoed. Wat mij betreft dus een mooie kans voor een nieuwe grootmoeders internetwijsheid:

Bij twijfel altijd weigeren!

Laat de recalcitrante tweejarige in jezelf los en zeg gewoon eens overal “nee” tegen. Nee, ik wil je rotzooi-app niet! Nee, je mag niet bij mijn locatie! Nee, hou die toolbar, Chrome browser of antiviruszooi maar!

Je merkt het vanzelf als iets het niet meer doet. Zolang je wel de updates installeert van belangrijke software, bescherm je jezelf en je persoonlijke informatie én kun je ongestoord je kont tegen de internetkrib gooien. En mocht opeens iets het niet meer doen, dan is het erg leerzaam om eens in de instellingen te neuzen welke uitzonderings-ja de boel weer werkend krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *