Help @politie!

Social media zijn zo lekker laagdrempelig. Heerlijk als je even je frustraties kwijt wil. Totdat je rondom een troonswisseling “voor de grap” gaat dreigen Beatrix te vermoorden, zoals een 13-jarige jongen afgelopen dinsdag deed. Een tweet is simpel geplaatst, maar ook zo verspreid. Daar kwam hij al snel achter, ondanks dat hij zelf maar een paar volgers had.

Het twitteraccount @doodsbedreiging (met 2500 volgers) nam zijn berichtje namelijk over en toen kwam het op gang. Binnen een paar uur hadden tientallen mensen gereageerd. Een aantal door de plaatser uit te schelden, te bedreigen of racistische opmerkingen te maken. Maar de meesten namen het bericht over (door een quote of een retweet), met daarbij vermeldingen (mentions) van andere accounts om hen te waarschuwen.

Ik heb even snel geturfd welke organisaties allemaal een mention hebben ontvangen van dit bericht, en de resultaten zijn interessant:

Daarnaast werden nog wat andere politie-accounts genoemd, zoals @PolitieLE (de Landelijke Eenheid, voorheen KLPD), @politieDenHaag, @polWehl (de wijkagent van Wehl), @politieNOG (Noord-Oost Gelderland) of @politieWBD (dat is Wijk bij Duurstede).

Sommige mensen zagen een internationale dreiging en alarmeerden @FBI en @NewYorkFBI. Anderen wilden het leger inzetten en riepen de @landmacht en de @luchtmacht aan.

Tenslotte was er nog een groepje die wilde dat de pers er aandacht aan zou schenken, dus die namen @nos, @hartvNL en @PeterRdeV op in hun tweet.

Dit zette mij aan het denken. Natuurlijk moeten we Twitter niet gaan gebruiken als vervanging van 112 of 0900-8844, maar klaarblijkelijk is er een grote behoefte om de politie op de hoogte te stellen van een dreigtweet als deze. En mensen verwachten duidelijk dat het account @politie daarvoor geschikt is. Dat bleek niet het geval: @politie hield zich stil. @Politie_Adam reageerde op een gegeven moment wel op twee melders dat ze op de hoogte waren, maar het volgende bericht uit officiële kanalen was het nieuwsbericht laat in de avond dat het mannetje was opgepakt.

Met de meldingsbereidheid zit het op Twitter duidelijk nog wel snor: zeker 50 mensen namen de moeite om de politie op de hoogte te stellen, en dan tel ik de retweets nog niet eens mee. Vooral ook grappig hoe lokaal mensen denken, door hun eigen politie te vermelden, al heeft Wehl, Noord-Oost-Gelderland of Wijk bij Duurstede er niets mee van doen.

Hoe zou dit nu verder moeten? Misschien moet er een dreigings-meldpunt-account komen, waar je als bezorgde burger een tweet naartoe kunt retweeten. Binnen de Landelijke Eenheid is hiervoor vast nog wel plek. Of misschien iets voor de stille uurtjes bij Meld Misdaad Anoniem?

Hoe dan ook blijkt wel dat de Twittergemeenschap real time monitoring verwacht: als men de @Politie noemt, verwacht men dat de tweet gelezen wordt, ook (of juist) tijdens de abdicatie. Het lijkt me slim om één account aan te wijzen dat 24 uur per dag gemonitord wordt en dat ook duidelijk te bekend te maken. Zodat mensen weten waar de echte hulp vandaan zou kunnen komen bij Twitter-noodgevallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *