Het gelijk van de aluhoedjes

Als je bezig bent met internet, kun je niet blind zijn voor de negatieve kanten. Dus kijk ik graag op websites als Security.nl, het onderdeel Threat level van Wired of het Security onderdeel van Computerworld.

Wat me vanaf het begin opviel bij de reacties van lezers op vooral Security.nl was de grote groep aluhoedjes: mensen die leken te leven in één groot complot van corrupte overheden en criminele bedrijven. Om hun informatie te beveiligen gebruikten ze heftige combinaties van beveiligings- en versluieringstechnieken, die volgens mij je internetervaring behoorlijk om zeep helpen. Combinaties van TOR, VPS’s, openbare wifi en een grote collectie privacy-verhogende add-ons zijn onder deze gebruikers geen uitzondering.

Dus deze mensen zijn bereid om nooit meer prettig en snel te kunnen internetten, puur om uit de systemen van de Facebooks en NSA’s van deze wereld te blijven. Wow.

Lange tijd had ik wat moeite met hun ideeën: was het niet allemaal overmatig paranoïde? Waren dit misschien dezelfde mensen als de 9/11-ontkenners, de chemtrail-gelovigen en de Demmink-heksenjagers?

Maar inmiddels blijken de Security-reaguurders behoorlijk gelijk te hebben gehad: langzamerhand wordt duidelijk dat inderdaad in potentie al je internetverkeer wordt afgetapt, geanalyseerd en in databases terecht komt. Niet alleen in Amerika, maar ook gewoon in Nederland.

Cartoon the Joyoftech.comData die, als je pech hebt, nooit meer verdwijnt en waaruit volledig verkeerde conclusies kunnen worden getrokken.

Boston globe Dan Wasserman cartoon big data juni 2013Misschien moet ik me toch ook eens gaan verdiepen in die chemtrails.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *