Hoezo vooruitgang?

Technologie zou alles makkelijker maken, zo was de belofte. En in veel opzichten is dat ook zeker zo. Ik kan bijvoorbeeld niet meer zonder internet onderweg en ik vind het fijn dat in mijn auto allerlei dingen vanzelf doet als het donker wordt of ik hard moet remmen.

Maar er is één gebied waar ik al die vooruitgang niet terug zie in gebruiksgemak:

de televisie

tvVroeger, niet eens zo lang geleden, had je één afstandsbediening voor je tv. En vooruit, ook nog ééntje voor je videorecorder.
Inmiddels kun je met de stapel afstandsbedieningen van alle randapparatuur rondom je tv een modern soort mikado spelen. Is het echt teveel gevraagd om een werkende universele afstandsbediening te ontvangen bij minimaal één van al die dure nieuwe apparaten?

Milieu- (of veiligheids-)bewust de stroom pas op je digitale tv-ontvanger of je smart-tv zetten als je daadwerkelijk tv wil kijken, is in deze tijd ook niet handig: de opstarttijd van die dingen is lang genoeg om alweer vergeten te zijn wat je eigenlijk wilde zien.

En als je dan eindelijk een werkende tv hebt, kost zappen soms net zoveel tijd als vroeger zónder afstandsbediening: ongeveer de tijd om op en neer naar de tv te rennen. Erg meditatief.

Opnemen dan maar? vhsDat gaat inderdaad heel makkelijk met de app van Interactieve TV van KPN. Bijvoorbeeld vanaf je tablet, die tenminste wél snel aan gaat. Maar waar je in de tijd van de videorecorder rustig kon wachten op je volgende griepje voor je die leuke film ging kijken, heb je bij KPN in sommige gevallen maar een maand voor je opgenomen programma weer verdwijnt. Onaangekondigd. En dan krijg je dus in plaats van die BBC-documentaire waar je je zo op hebt verheugd, enkel een zwart scherm te zien. Op dit soort eigengereid gedrag heb ik videorecorders nooit kunnen betrappen.

Sommige mensen zullen nu zeggen: “ja maar, de beeldkwaliteit!” En die hebben vast heel erg gelijk, maar om dat kunnen ervaren heb je beeldscherm formaat bioscoop nodig. Met mijn televisietje is het verschil verwaarloosbaar.

En dus is er voor mij maar één conclusie mogelijk: hoezo vooruitgang?

One Reply to “Hoezo vooruitgang?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *