Too good to be true…

Grootmoeders internetwijsheid 5

Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook niet waar. (Met dank aan PepijnJ)

Iedereen krijgt wel eens een mailtje dat één of andere prinses in een Afrikaans land specifiek JOUW bankrekening wil gebruiken om haar erfenis te stallen. In het echte leven lach je hartelijk en loop je door. En gelukkig doen de meeste mensen dat online ook. Maar toch zijn er altijd mensen die er online wel intrappen, terwijl ze dat elders nooit zouden doen. En die met liefde een paar duizend euro overmaken om later die miljoenen te kunnen ontvangen.

(Daarentegen heb je ook mensen die er hun hobby van maken om dit soort oplichters in de maling te nemen en hun verhalen op internet te zetten, zoek hiervoor naar scambaiter in combinatie met 419 of advance fee fraud en lees vooral ook de tips om zelf scambaiter te worden! Maar dit terzijde…)

Ook op Marktplaats en andere handelssites worden mensen regelmatig opgelicht, omdat ze hun hebzucht niet kunnen bedwingen. Nieuwe computerspelletjes of de hipste mobiele telefoons voor veel minder dan in de winkel en toch gaan er geen alarmbellen af. En dan heel verbaasd zijn dat er niets geleverd wordt.

In deze categorie vallen ook de gewonnen loterijen uit de banners in internetwijsheid 1. Hebzucht is klaarblijkelijk een sterke emotie, waar we graag aan toegeven. Terwijl we eigenlijk wel weten (of zouden moeten weten) dat de kans dat zoiets gebeurt verwaarloosbaar is.

Eigenlijk is er maar één goede oplossing voor: niet meteen toehappen, zoek eerst de gegeven informatie na! Gooi alle bekende informatie in een zoekmachine naar keuze en kijk wat eruit komt.

Op sites als OpgelichtOpInternet.nl worden alle gegevens van internetoplichters verzameld, zodat je kunt zoeken op namen, telefoonnummers en bankrekeningnummers. De meeste advance fee fraud wordt ook online beschreven. Dus tenzij jij de eerste bent waarop ze een kunstje proberen, is het slim om gebruik te maken van de ervaringen van anderen.

En als dit alles geen resultaat geeft, maar je houdt een slecht gevoel, vertrouw dan op grootmoeders internetwijsheid.

Disclaimer: handelen via internet gaat bijna altijd goed, vooral als een product een redelijke prijs heeft en de handelaar nergens vermeld staat als oplichter. En sommige oplichters gebruiken juist normale prijzen, dus ook niet elk slachtoffer van internetoplichting is blind achter zijn hebzucht aangelopen. Voor ik boze commentaren en bange lezers krijg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *