Bitcoin: een complexe revolutie

Soms zit er een hele wereld achter een nieuwshype.

Zo verschijnen er regelmatig berichten over de Bitcoin, en zijn afgeleiden: de Litecoin, Dogecoin, Feathercoin, Anoncoin, BBQcoin en nog veel meer.  “De toekomst!” roept de één, “een nieuwe tulpenmanie!” roept de ander.

Vervolgens vullen de krantenpagina’s, journaals en internetpagina’s zich met elke koersdaling of –stijging die langskomt. Een tijd geleden smulden de media nog van Bitcoinhandelaar MtGox, waar een medewerker waarschijnlijk de voorraad geplunderd heeft. Recent nog Bitstamp, waar hackers een greep in de kas hebben gedaan. Een serie speelgoedmuntjes voor avonturiers en criminelen, het Wilde Westen op internet, dat is het beeld dat achterblijft.

Intussen accepteert Microsoft bitcoins als betaalmiddel, maar ook bij internetbetaaldienst Mollie kun je met bitcoins betalen. Vervolgens is dat weer het nieuws, inclusief de invloed die het heeft op de koers.

Maar dan lees je wat artikelen van mensen die zich er iets beter in hebben verdiept, zoals deze schrijvers, en dan blijken die munten maar één van de mogelijkheden te zijn van datgene waar het echt om gaat: het protocol . Door dat protocol wordt geregeld hoe de samenwerkende computers in de gaten houden wie hoeveel geld tot zijn beschikking heeft en aan wie dat geld wordt overgemaakt.

Maar dat protocol blijkt de oplossing voor een al eeuwen bestaand vraagstuk van hoe je betrouwbare informatie kunt overdragen in een onbetrouwbaar netwerk: het Byzantijnse generaals probleem. En dat protocol kan voor allerlei dingen worden gebruikt waarbij er geen vertrouwen is tussen de deelnemers, maar er wel betrouwbare informatie nodig is. Door de zeer complexe manier van informatie uitwisselen met het bitcoin-protocol is dat nu opeens mogelijk. Allerlei tussenpersonen, zoals notarissen, banken, databankbeheerders, etc zijn in principe niet meer nodig.

Deze deskundigen zeggen dat dit protocol de eigenlijke revolutie is en dat we over tien jaar zullen erkennen dat het evenveel impact heeft als e-mail of internet ooit heeft gehad.

En zo blijken opeens die wat lachwekkende munteenheden een achtergrond te hebben die onze maatschappij op zijn grondvesten kan laten schudden. Daar zouden de mainstream media eens een artikeltje over moeten schrijven. Bijvoorbeeld geïnspireerd door dit uitgebreide artikel op Tweakers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *