Voldoende reserves?

Regel één van pc-beheer kent als het goed is iedereen: MAAK BACK-UPS! Lees bijvoorbeeld het fascinerende verhaal van Mat Honan en je weet weer waarom die reservekopieën echt belangrijk zijn.

Maar een praktische, goede manier van back-uppen is behoorlijk lastig. In deze blogpost wat aandachtspunten.

Vraag één zou moeten zijn: waar bescherm ik mijn bestanden tegen?

Is je grootste angst virussen en crashende computeronderdelen? Dan is een externe harde schijf is voldoende. Zorg wel dat hij normaal losgekoppeld is van je normale schijf om je te beschermen tegen rottige virussen. En zorg natuurlijk voor een regelmatige back-up, bijvoorbeeld door het in te plannen in Windows of een alarm in je agenda te zetten.

Maar wat gebeurt er dan bij brand of inbraak? Laptops en harde schijven blijken slecht tegen hitte en bluswater te kunnen en zijn makkelijk mee te nemen. In die situaties ben je dan dus allebei je kopiën kwijt. Niet handig. Dat ontdekte deze hacker ook na een inbraak. Hij heeft vervolgens alles op alles gezet om zijn apparatuur weer te lokaliseren en terug te halen. Iets wat ons gewone stervelingen waarschijnlijk nooit zal lukken.

Je kunt natuurlijk je externe harde schijf bij je buren of in de schuur bewaren. Kleine kans dat die gelijktijdig geplunderd wordt of afbrandt. Maar wil je dat iedereen die die schijf vindt al je documenten kan zien als ze de schijf aan hun eigen computer hangen?

Online back-up dan maar? Maar bij welke partij? Dropbox vertoont nog wel eens gaten. En vrijwel alle cloudopslag (Google Drive, de iCloud, Office 365, etc) heeft als nadeel dat die partijen mee (kunnen) kijken in je documenten. En online back-up bij je serviceprovider maakt je nog afhankelijker van die clubs (plus: hoe veilig is dat precies?). Ook niet ideaal dus. Daarbij, de meeste van deze diensten synchroniseren automatisch. Dus als je (zoals ik pas deed) per ongeluk een hele map met cruciale documenten delete, zijn ze op de server in no time ook verdwenen. En toen was ik maar wat blij met mijn aanvullende back-up op een andere schijf.

En zo kom je algauw bij encryptie. Want versleutelde bestanden zijn ook voor nieuwsgierige buren of cloudbeheerders niet te bekijken. Goede versleutelingssoftware is nog steeds Truecrypt (ondanks alles) of één van zijn alternatieven. Zelf vind ik Boxcryptor handig voor een versleutelde gesynchroniseerde cloudopslag. Of je neemt één van de andere betaalde services.

Maar ja, met goede encryptie kom je weer op andere problemen, zoals: password kwijt, bestanden kwijt. En een paar “omgevallen bitjes” (beschadigingen aan je digitale kluis) en als je pech hebt zijn geen van je bestanden meer te benaderen. Dan zijn je versleutelde bestanden nog onkraakbaarder dan de beste niet-digitale kluis. Of er zit toch een lek in een betaalde dienst, waardoor je gegevens mogelijk op straat liggen.

Kortom, dat simpele “zorg dat je altijd reservekopieën hebt” blijkt nog helemaal niet zo makkelijk.

Wat is nu de oplossing?

Allereerst: alles wat echt van waarde is, zal je toch moeten versleutelen. Oók op je eigen computer. Dus informatie over je gezondheid, financiën, persoonlijke gegevens, dagboeken en alle andere informatie die in verkeerde handen je in de problemen kan brengen. Alle gevoelige informatie is veiliger in een kluis, of die nu online staat of op een externe schijf.

Maar ook dan is het handig om voor de zekerheid zo af en toe een onversleutelde kopie te maken op een usb-stick ofzo en die in een echte kluis te bewaren. Of gebruik te maken van een goed versleutelde usb-stick, zoals de Datashur. Praktisch, maar voor de meeste mensen niet groot genoeg voor een volledige back-up.

Voor niet zulke gevoelige informatie, zoals vakantie-foto’s, werkt online waarschijnlijk het beste. En dan vooral díe online alternatieven die automatisch synchroniseren zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Plus voor de zekerheid nog een regelmatige kopie via de automatische back-up mogelijkheid van je besturingssysteem op een andere schijf in je eigen huis. En dan kan jou hopelijk nooit meer wat gebeuren.

Wat zou het fijn zijn als nu eindelijk iemand dé ultieme back-upoplossing levert voor lage kosten. En dan dit keer niet alleen maar de reclameslogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *