Lekker onder elkaar

Natuurlijk zijn er altijd al subgroepen in maatschappijen geweest. Die elkaars taal niet spreken en elkaars omgangsvormen niet begrijpen. Luister maar eens naar een stukje straattaal en je oren klapperen. Of naar een directeur van een bedrijf met pretenties: het pseudo-Engelse-MBA’ers jargon vliegt je om de oren.

Maar dankzij internet kun je je onderdompelen in groepen waarvan je geen enkel lid in het echt (IRL, in real life) kent.

Zo kun je op het Viva-forum opeens geconfronteerd worden met “De Wet van Wuiles” . In de rest van de maatschappij betekent dat helemaal niets, terwijl elke ervaren “forumster” van het Viva-forum weet wat die wet betekent: hoe langer het openingsverhaal over relatieperikelen op het forum, hoe kleiner de kans is dat die relatie het gaat redden. En dat is er nog maar één, er bestaat een hele lijst van allerlei specifieke of minder specifieke Viva-forum termen.

Reddit.com, naar eigen zeggen de voorpagina van het internet (maar wat mij betreft de grootste Amerikaanse site die bijna niemand in Nederland kent) kan er ook wat van. Zo heb ik wat moeten wennen aan de gewoonte om doorlopend seksueel te refereren aan “OP’s mother“, de moeder van degene die de openingspost heeft geschreven. Of de befaamde Unidan, die enkel met zijn reacties mede-Redditors in katzwijm kon laten vallen (tot hij een ban kreeg en niet meer mocht meedoen). De laatste tijd is heel Reddit in de ban van The Button, een knop waar je éénmaal per account op mag drukken, terwijl er een timer van 1 minuut naar 0 aftelt, die wordt gereset als iemand op de knop drukt. Verder gebeurt er helemaal niets. Gestart op 1 april, maar zo populair dat zelfs de Metro er een artikel over heeft gemaakt.

the_button

Zo zijn er voor elke community wel van dit soort dingen te vinden, die ervoor zorgen dat je je als lid van deze online gemeenschappen onderdeel voelt van een groep, waar andere niet bij horen. En wat helemaal fijn is: als je in gesprek bent met een straattaal kletsende jongere of jargon spuiende ambtenaar is het onbeleefd om even wat woorden te googlen. Maar op Reddit of het Viva-forum zal het niemand opvallen als je tussendoor even iets opzoekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *