Zieke mobieltjes

Virussen op de pc zijn al lang een bekend probleem, vooral voor Windows-gebruikers. Vroeger gewoon irritant, inmiddels bedreigend, bijvoorbeeld als het gaat om ransomware. Maar met de juiste bescherming kun je een besmetting meestal wel voorkomen. Bijvoorbeeld door Flash, Java en Adobe Reader te deleten, al je software te updaten, geen .zip- of .exe-mail-attachments te openen (en al helemaal niet van vreemden!), een goede adblocker te installeren in je browser en niet te werken onder je administrator account. Met deze simpele tips voorkom je vrijwel alle besmettingen, zelfs zonder anti-virussoftware.

Mobiel hadden we er gelukkig nooit zo’n last van. Tot de laatste tijd. Steeds vaker hoor ik verhalen van eigenaren van (voornamelijk Android-)telefoons die gekaapt zijn door criminelen. En dat de gebruikers vervolgens verrast worden door mededelingen als die hieronder:

gekaapt

Bedenk maar eens hoe griezelig het is als daar je eigen naam en ip-adres staan bovenaan!

In dit geval wilden de kapers €100,- aan vergoeding. Een koopje als je zag waar ze de eigenaar allemaal van beschuldigden: cybercrime, piraterij én verspreiden van kinderporno. Je zou zeggen dat dat normaal wel tot een directe arrestatie plus uitgebreid onderzoek zou leiden…

Maar hoe kom je nu aan zo’n virus als gewone tablet- of smartphonegebruiker? Vaak is het euvel een advertentie of pop-up die je oproept om bijvoorbeeld Whatsapp te updaten (al helemaal verdacht als je helemaal geen Whatsapp hebt). En dan kom je bij dit soort apps uit: Whastapp

 

Vooral leuk om de spelfout.

Of advertenties je die ironisch genoeg aansporen om je apparaat te beschermen tegen virussen:

screenshot virus

Er zijn twee punten om bij Android op te letten om geen virussen te krijgen.

De eerste is de belangrijkste. Dat is géén vinkje zetten bij “apps installeren uit onebekende bron toestaan”. Als je dat namelijk toestaat, loop je meteen een hoop extra risico.

En als tweede altijd goed kijken bij apps uit de play store hoe lang ze daar al staan, hoe vaak ze zijn gedownload en wat de recensies zeggen. De “Update van Wastapp” van hierboven bijvoorbeeld lijkt je als je de recensies leest je van nieuwe emojis te voorzien, maar ook veel verkeer naar onbekende bron te genereren. Spyware? Of update hij whatsapp met een versie waar een virus in zit ingebakken? Oh, en je kunt via de app betalen, dus daar zit zeker een aanvullend risico.

Het is slim om zoveel mogelijk enkel apps van “topontwikkelaars” te downloaden, te herkennen aan het blauwe icoontje. Dat beperkt de keuze, maar dan weet je vrijwel zeker dat je apparaat gevrijwaard blijft van rotzooi.

Whatsapp

En lees ook vooral de tips van Google zelf hierover. Zo hoef je je een stuk minder zorgen te maken dat ook jouw apparaat binnenkort op slot wordt gezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *