Kastjes en knopjes

In de serie “internetkennis” een eerste post. Wat moet iedereen weten op hardwaregebied? Ik moet meteen bekennen dat ik dit een lastige vind. Wat is echt essentiële kennis om (redelijk veilig) te kunnen internetten?

Vergelijk het maar met autorijden: moet je weten wat bougies zijn om te kunnen autorijden? Of stoplichten? Of de versnellingspook? Ik kan me voorstellen dat autorijden zonder te weten wat een stoplicht is, problemen gaat geven. Terwijl je prima het verkeer in kunt zonder ooit een cilinderkop te hebben gezien.

Ik denk dat voor internet net zoiets geldt. Alleen is de grens minder duidelijk. Er zijn waarschijnlijk miljoenen mensen op internet te vinden zonder basale kennis van hoe het technisch werkt, die toch niet verongelukken. Dat vind ik zelf niet verantwoord, dus ik stel mijn grens ietsje hoger.

Persoonlijk vind ik dat je minimaal (ongeveer) moet weten wat een router is en wat servers zijn. Als je dan ook nog weet dat internet deels over kabels loopt en deels door de lucht, denk ik dat je al een heel eind bent. En dan ga ik er even vanuit dat je weet wat een pc of laptop is.

Voor de uitleg van het begrip router kan ik natuurlijk gewoon doorverwijzen naar Wikipedia, maar dat is meteen een vrij technisch verhaal met in zin twee een vermelding van de OSI-layers. Dat lijkt me voor een gewone internetgebruiker echt teveel informatie. De meeste mensen hoeven eigenlijk alleen maar te weten dat een router twee netwerken aan elkaar knoopt, zoals hun netwerkje van alle computers in hun huis en de rest van het internet.  En dat hun router het kastje is dat de uitgaande informatie bundelt en verstuurt “het grote web op” en de inkomende informatie doorstuurt naar computer, laptop of ander apparaat dat erom gevraagd heeft. En dat dat doorsturen naar de apparaten binnen het huisnetwerk kan via een kabel of -bij een router met draadloze verbinding- via de lucht.

Dan nog het onderscheid tussen draadloos internet in huis en buiten: Draadloos internetten kan ook via umts, hsdpa, gprs of wap (bijvoorbeeld met je mobiele telefoon of laptop onderweg). Dan maak je geen contact met de router in je huis, maar met een zendmast, die vervolgens fungeert als router om inkomend en uitgaand dataverkeer te versturen.

Voor wat betreft het begrip server zou ik denk ik volstaan met de melding dat servers snelle computers zijn met veel opslagcapaciteit, die gebruikt worden voor bijvoorbeeld de opslag van websites (hosting). Waarschijnlijk is het ook wel handig voor het begrip om te vertellen dat servers diensten verlenen, vandaar de naam. En dat dat diensten kunnen zijn op het gebied van opslag (zoals de opslag van de bestanden die samen een website kunnen vormen), mailverkeer of toepassingen.

Met deze basiskennis van hardware kan volgens mij verder gebouwd worden aan meer begrip. En het zorgt ervoor dat mensen zinnen begrijpen als: “Waarschijnlijk ligt het aan de router-aanstellingen” of “Server niet bereikbaar”.

Maar misschien denken anderen hier wel heel anders over. Dus reacties zijn zeker welkom.

One Reply to “Kastjes en knopjes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *