Een naam is ook maar een naam

Grootmoeders internetwijsheid 6

In het normale leven herkennen we mensen aan hun stem, hun gezicht of hun manier van bewegen. Of misschien aan hun paspoort of rijbewijs. Op internet hebben we vaak niet meer dan een nickname of username en misschien een avatar/fotootje.

Als iemand een nick gebruikt als oranjedino83 begrijpt bijna iedereen wel dat het niet zijn echte naam is. Daarentegen is dat bij een naam als Michael de Vries een stuk lastiger. Ergens geloven veel mensen dan toch dat diegene echt Michael de Vries heet. Waarom zou je anders zo’n soort naam gebruiken?

Toch blijkt regelmatig (bijvoorbeeld op Marktplaats of op datingsites) dat het ook bij een hele gewone naam niet direct om de naam van die persoon hoeft te gaan. Voor een oplichter is de echte naam gebruiken namelijk niet slim. Dan kan iemand moeiteloos googlen dat jij al vier keer veroordeeld bent voor het verkopen van niet-bestaande concertkaartjes. Of dat je allang getrouwd bent, met drie schatten van kinderen. Niet gewenst op zo’n moment.

Op Hyves, Facebook of via e-mail of chat zullen regelmatig mensen in het ootje genomen zijn en worden doordat ze een bericht krijgen van iemand die ze denken te kennen, terwijl het eigenlijk een nepprofiel is, waar de naamgever geen weet van heeft. Een hele basale vorm van identiteitsdiefstal. En heel handig om iemand geheimen te ontfutselen of andere pesterijen.

Ook het gebruik van bekende namen om aandacht te krijgen is een bekend fenomeen. Zo zijn de Twitteraccounts van @Doutzen_Kroes, @DKroesPrivate en @Doutzy -ondanks de fotootjes- niet van Doutzen Kroes zijn. De echte heet (hoe onlogisch): @MissDK. Omdat er zoveel misbruik werd gemaakt van de namen van bekende mensen, heeft een aantal sites zelfs de mogelijkheid tot verified accounts, waarbij je aan een tekentje kunt zien dat je echt met de beroemdheid van doen hebt.

Vandaar deze nieuwe grootmoeders wijsheid:

Je kunt je op internet presenteren onder elke naam die je wil. Dat kunnen anderen dus ook. Beschouw een naam dus als nickname/bijnaam, totdat je (vrijwel) zeker weet met de echte naam van doen te hebben.

Waarbij sommige mensen het makkelijk maken door op elke site dezelfde nickname te gebruiken: usernamerecycling. Of dat slim is, is weer een hele andere discussie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *