Iedereen een nummer

De eerste post over internetkennis ging over de kastjes en andere tastbare zaken. Nu gaan we een stapje abstracter. Wat iedereen over internet moet weten: het ip-adres.

De afgelopen tijd waren de ip-adressen uitgebreid in het nieuws, omdat de huidige voorraad ip-adressen (IPv4) op was. Maar de meeste mensen die niet weten wat een ip-adres is, zullen deze berichten niet hebben opgemerkt.

Internetten zonder te weten wat een ip-adres is, is als bellen zonder dat je weet dat je een telefoonnummer hebt. Of post ontvangen zonder dat je weet dat je een postadres hebt. Het is namelijk zo’n beetje hetzelfde: een ip-adres is een code, die een interaansluiting definieert, zodat de gevraagde informatie van het internet op de juiste plek bezorgd kan worden.

Bij de meeste thuis-internetters zal het op internet zichtbare ip-adres het ip-adres van de router zijn. Die router ontvangt alle pakketjes van buitenaf en geleidt ze door naar de juiste computer. Maar ook website en veel moderne telefoons bij bedrijven hebben ip-adressen. En nu steeds meer communicatie via het internet gaat (door te chatten, skypen of mailen), wordt een ip-adres misschien wel een belangrijker persoonsgegeven dan een telefoonnummer.

En hoe werkt dat dan op het internet? Zoals je in de contactenlijst van je mobiele telefoon de naam van degene die je wil spreken kunt aanklikken om zijn of haar telefoonnummer te bellen, zo werkt het op het internet eigenlijk ook. Alleen is er op het internet een aantal “centrale” telefoonboeken, die automatisch het webadres dat we intypen omzet in het juiste ip-adres, zodat de informatie kan worden verzonden. Zo’n internettelefoonboek heet een DNS-server en is één van de belangrijkste onderdelen van het world wide web: zonder DNS-servers zouden we alle ip-adressen van onze favoriete sites uit ons hoofd moeten leren. Niet aanlokkelijk.

En hoe herken je een ip-adres? De meeste ip-adressen die op dit moment in gebruik zijn, zijn van het type dat nu net op is: IPv4. Die bestaat uit vier getallen tussen de 0 en 255 met puntjes ertussen. Dus bijvoorbeeld 195.240.24.95.

Waar je deze eventueel nog uit je hoofd zou kunnen leren als je dat zou willen, wordt dat bij de nieuw te gebruiken ip-adressen een stuk ingewikkelder. IPv6 ziet er namelijk ongeveer zo uit: 3ffe:6a88:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344 (overgenomen van wikipedia). Door deze nieuwe variant kan de wereld weer een tijd vooruit met ip-adressen. Een geruststellende gedachte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *